Kaland, túra, társaság

18 Órát buszon utazni? Noormális?

2017. szeptember 26. 11:52 - bekatutajdani

15 Tipp hosszútávú buszos utazásokhoz

Az elmúlt 12 évben 23 alkalommal tettem meg nagy busszal a Budapestet egy francia sítereppel összekötő 16-22 órás útvonalat, és ez alatt az idő alatt kitanultam néhány olyan praktikát, amik nem csak elviselhetővé teszik a hosszú utat, de hiszitek vagy nem, évről évre rendesen várom azt. És nem csak a rám váró síélmény miatt, hanem mert valahogy ez is hozzá tartozik.

Tudjátok hogy van ez: 

ut_maga_boldogsag.JPG

Nem is tudom, milyen lenne, egyszer csak úgy odapottyanni utazás nélkül. Valahogy szeretem az út izgalmát, unalmát, a várakozást, az átmenetet hétköznap és ünnepnap között.

Íme 15 tippem, ami elsősorban síutakra lett kitalálva, és amiből ha néhányat megfogadsz, garantáltan jobban telik az utazás:

   1. Készítsd a szervezeted a hosszú útra: legyél fáradt, hogy könnyebben menjen az elalvás, és ne legyél másnapos, hogy imbolyogjon a busz, ha lecsukod a szemed!
   2. Öltözz kényelmesen! Ne vegyél fel szűk farmert, válassz inkább valami kellemes laza öltözetet. Cipőből olyat válassz, amivel ki tudsz szállni a buszról akkor is, ha odakinn fagy, de a buszon sem sül benne szét a lábad. Persze a buszon nyugodtan le is veheted azt, vagy akár hozhatsz papucsot, ha ettől jobban érzed magad.
   3. A fogkefét, és fogkrémet tedd a kézipoggyászodba! Így a benzinkútnál könnyedén fogat tudsz mosni mondjuk az első éjszakai megálló idején, és a reggeli megállóban. Ez sokaknak emel a komfortérzetén
   4. Kontaktlencse folyadék szintén legyen kéznél, ha használsz ilyet!
   5. Hozz magaddal egy jó könyvet, ami leköti a figyelmed! Most végre lesz időd olvasni régóta várt könyveket is. A távolsági buszokon az esetek nagy részében kitűnő olvasólámpa van. Szerpentin csak az utazás legvégén van, így ha nem vagy hiperérzékeny, akkor nem leszel tőle rosszul.
   6. Ha könnyen rosszul leszel a buszos utazásokon, kérd a szervezőktől, hogy ültessenek előre!
   7. Ugyanebben az esetben hozz magaddal Daedalont, vagy valami olyan gyógyszert, amit erre a célra fejlesztettek ki!
   8. Hozz magaddal felfújható vagy akár igazi kispárnát, amin kényelmesebben álomra tudod hajtani a fejed! Ha mégsem hozol, egy kényelmes pulcsi ügyes hajtogatásával is tudsz hasonló célt elérni.
   9. Hozz magaddal egy könnyű, vékony takarót, ha ettől érzed magad kényelmesebben!
   10. Tegyél be olyan zenét, amit szívesen hallgatsz! Most végre lesz időd rendesen meghallgatni azt a zenét is, amit a haverod ajánlott pár hónapja.
   11. Hozz magaddal olyan könnyű, szórakoztató, nem feliratos filmet, ami leköti a figyelmed! Ilyet többnyire a busz monitorában is szoktunk nézni (ide is ajánlhatod, amit hoztál), de ha ínyenc vagy, és biztosra akarsz menni, hozz laptopot, fülhallgatóval, és a magad ura vagy. :) Ez esetben érdemes egy power bankot is szerezni, hogy tovább bírja a géped.
   12. Hozz magaddal folyadékot és igyál rendszeresen, hogy esélye se legyen ellened a trombózisnak!
   13. Ne igyál sört vagy teát, amitől sokat kell kijárnod! A franciaországi buszjáratokon különböző okból soha nem üzemel a busz wc-je, így néha kifejezetten sok idő telik el két mosdó között, ha nem akarod hogy Rád várjon az egész busz.
   14. Haladóknak: hozz egy sálat (sítáborba úgyis hozol), amivel a fejedet az üléshez tudod rögzíteni. Ha egyedül nem tudod, többen is fognak ajánlkozni, hogy segítsenek :) A sállal két legyet ütsz egy csapásra: egyrészt nem bólogat a fejed, amikor végre elalszol, másrészt könnyedén tudsz magadnak sötétet csinálni ha nem tetszik a film. És persze nappali fényben is működik. A módszert a lenti lánytól tanultam, de a szemtakarás saját fejlesztés. :P
   15. 21 óra helyett csináld meg 16 óra alatt! Azt mondod, hogy ez nem rajtad múlik? Igen, nagyrészt igaz. De egy kicsit mégis. Ha egy olyan utazásszervezőt választasz, ahol tudod, hogy a buszon ülő szervezők kézben tartják a csapatot, azzal máris sokat tettél. Olyan csapattal utazz, ahol a buszon ülő szervezők nem hagyják, hogy az utasok Siófoknál elkezdjenek sörözni, Nagykanizsára már berúgjanak, és utána másfél óránként pisiszünetre álljon meg a busz. Ahol ha 20 perc pihenőre áll meg a busz, az soha nem 42 percet jelent, azért mert néhányan elkolbászolnak. Ahol nincs 6 helyen be és kiszállás mint egy menetrendszerinti járaton, ahol a buszhoz nem kötnek egy utánfutót, amivel 80-ra csökken a megengedett legnagyobb sebessége.

dscf8018.JPG

Ha neked is van jól bevált módszered, írd meg kommentben!

21 komment

Viharos, gitáros hüttebuli 2100 méteren

2017. június 14. 11:57 - bekatutajdani

Jelen kalandtúránk négy naposra volt meghirdetve, túl vagyunk már egy kezdőknek kitalált via ferratázáson, a Wasserloch vízeséses szurdokvölgy bejárásán és a Salzán tett raftingon is. A csapat már egészen jól egyben van az elmúlt napok élményei a szokásos módon összekovácsolta a társaságot.

dsc05836.jpg

Szóval augusztus első felében járunk, és a mai nap célja, az 1200 méteren fekvő szállásunkról gyalogszerrel megközelíthető 2165 méter magas Reichenstein csúcs meghódítása. A túra nagyjából egész napos, a távolság nem sok, de a szint azért nem kevés. Nem vészes, de azért kell fölfele menni.

Tovább
Szólj hozzá!

Írországban is sikerült megtalálni a világ végét.

2017. április 19. 14:16 - bekatutajdani

Fürdés az óceánban, hóvihar, kaland, túra, társaság

Donegal megyében kell keresni, a nyugati parton. A dombvidéken mindenfelé rózsaszín és kék színűre festett birkák legelésznek. Jó, nincsenek teljesen befestve, de azért látványosan meg vannak jelölve. Egyes elképzelések szerint a kékek a fiú birkák, a rózsaszínűek a lányok, de ettől a szexista elmélettől egyel valószínűbbnek tűnik, hogy a jelek a gazdáik kilétére utalnak.

img_6212.JPG

A vidéken emberekkel, és lakott településekkel ritkán találkozni, inkább egy-egy kisebb tanya áll magában. Térerő nincs, a birkák nem telefonálnak. Vannak viszont a domboldalakon széles árkok, melyek nem a krumplitermeléshez szükségesek. Az árkok végén műanyag zsákok jelölik, hogy itt bizony a tőzeget bányásszák a helyiek. Ezt úgy kell érteni, hogy a talaj legfelső méterét szépen zsákokba pakolják.

Tovább
Szólj hozzá!

Az egy kilométerre jutó marhák száma

2017. március 29. 07:30 - bekatutajdani

...avagy úton-útfélen Grúziában

Gondoltátok volna, hogy a félpályás útlezárás egy nagyszerű találmány? Fogadjunk, hogy soha eszetekbe nem jutna ezen gondolkodni. Pedig van olyan tája a Földnek, ahol nem triviális, hogy egyszerre az útnak csak az egyik felét újítjuk fel, hogy a másikon addig legalább valahogyan lehessen közlekedni.

Grúziában például egészen normálisnak számít az, hogy szépen halad az ember a főúton, és a relatíve jó minőségű aszfalt egyik pillanatról a másikra eltűnik. Volt, nincs. Merthogy jobbat építenek a helyére és ezért felmarták. Derék dolog, hogy folyamatosan fejlesztik az útjaikat, a gond csak abból adódik, hogy mindezt úgy teszik, hogy néhol kilométereken keresztül sáron, kátyúkon, pocsolyákon keresztül vezet az út. Például ilyen az egyetlen út, ami Grúziát Oroszországgal köti össze, így az ország legfontosabb kereskedelmi útvonala.

kutaisi_utca.JPG

Tovább
Szólj hozzá!

Lesétálunk az Atlaszról...

2017. február 22. 14:07 - Klein Dávid

egyenesen a Szaharába

Hol is tartunk?

Ott hagytuk abba blogunkat, hogy megérkeztünk a Szahara peremére Dél-Marokkóban.

img_7126-2.jpg

Midelt nem sok látnivalót tartogat, viszont a város peremén hatalmas ásvány és fosszília-gyűjtemények vannak kipakolva, amiket nem hagyhattunk ki. A puccosabb boltok mellett beszabadultunk egy szakadtabb épületbe, ahol órákat el tudtunk bogarászni a sivatag kincseiben: a kaotikus boltocskában volt minden: hatalmas gipszrózsák, fosszíliák tömkelege, mindenféle ásványritkaságok, és sok-sok pattintott kőpenge, nyílhegyek, kőbalták a neolitikumból.

Tovább
Szólj hozzá!

Balkán kincsei 1. rész

2017. február 02. 14:09 - bekatutajmate

Bosznia és Montenegró

 

Nem véletlenül megyünk vissza évről évre a kontinens eme már-már misztikusan ismeretlen, agyonsztereotipizált sarkába…’mer’ ugye a bosnyákok lopnak, az albánok lőnek, a macedónok… olyanok nincsenek is…’

Tarts velünk idén júniusban, ha a dezinformáció téged is idegesít, és szeretnéd megérteni, két szemeddel látni a Balkán kincseit.. Csatlakozz túránkhoz, még vannak szabad helyek!

A kisbusz hajnalok hajnalán az a kialvatlanságtól kóválygó, a közelgő élmények előszelétől mégis izgatott, elegyes mámorba burkolózott utasokkal gördül ki hajnalban a fővárosból. A reggeli kávét már a horvát határ egy ráhangolóan elhagyatott benzinkútján isszuk meg. A délszláv válságból talán legfejlődőképesebben kikevergett országon gyorsan átrobogunk.

Az első nehézségek a bosnyák határon adódhatnak, ahol 2,5 perc és 2,5 óra is volt már az átjutás. Majd minden évben megtesszük ezt az utat, s nem ritka, hogy fel-alá sétáltunk a több száz várakozó autó közt, persze minden évben reméljük, az idén ez olajozottabban megy majd.

Tovább
Szólj hozzá!
Címkék: Albánia Balkán

Afrika fagyzugában

2017. január 27. 14:01 - Klein Dávid

Mesés Marokkó 2. rész

Marokkói blogunk folytatódik. Marrakesh elvarázsolt világa után az Atlasz hegység felé vettük az irányt. Ha nemcsak olvasnál a kalandokról, hanem erős késztetést érzel, hogy megismerd Marokkó természeti szépségeit, nem késő csatlakozni márciusi túránkhoz!  

Tovább az Atlasz hegység felé

img_6479-2.jpg

Marokkó kapcsán sokakban az izzadságban úszó 50 fok él. Valóban, ez így is van nyáron, még a helyiek sem mozdulnak ki délidőben – ami 9 órától este 7-ig tart. De még mielőtt valaki lustának minősítené a helyieket, próbáljon meg 45 fok fölött tartósan mozogni: még a belélegzett levegő is perzsel.

Afrika hidegpontja

Az Atlasz északkeleti, cédruserdők ölelte völgyében bújik meg Ifran, Afrika hidegpontja: ugyanis 1935-ben itt -23,9 C°-ot mértek!

Na jó, mondjuk ez nem jellemző, de a hegyek közt megbújó völgy derült téli éjszakákon jó kis fagyzug. És télen jellemzően – itt a hegyek között – hó is esik gyakran, így itt alakult ki Marokkó legnagyobb téli sportközpontja, sífelvonókkal, sípályákkal, szállodákkal. Nyáron meg az eső esik gyakran. Igen, eső, ugyanis ez a település itt, az Atlasz északkeleti nyúlványán speciális fekvéssel bír, megakadnak az Atlanti-óceán felől jövő párás légtömegek, így a zöld parkokkal tarkított települést hatalmas cédruserdők övezik.

Tovább
Szólj hozzá!