Kaland, túra, társaság

Marrakesh, a legkirályabb királyi város

2017. január 19. 15:24 - Klein Dávid

Mesés Marokkó 1. rész

Az ország, mely a világon először ismerte el az USA-t

Az USA 1776-ban nyilvánította ki a Nagy Britanniától való függetlenségét, amit érhető okokból a Brit Korona nem sietett elismerni. Viszont volt egy ország, ki kissé távolabb esett a brit gazdasági érdekszférától, és nem is késlekedett az elismeréssel. Ez a barátsági szerződés – mely a legrégibb ilyen dokumentum az USA történelmében – még a mai napig is érvényben van. Ezt az országot ne a britek tradicionális ellenlábasai közt keressük. Véletlenül se gondoljunk a hollandokra, vagy a spanyolokra... Ezt az országot a Fekete-kontinens észak-nyugati csücskében találjuk.... Much Mór...

Önmagában ez a berber város már megér egy utazást!

Hála a fapados repülős-világnak - na meg a Wizzair debreceni alkalmazottjainak, akik késésünk ellenére az indulás pillanatában még feltoltak minket a gépre - 17 000 Ft-ból oda-vissza megrepültük a Debrecen-Milánó-Marrakesh útvonalat.

img_6432-2.jpg

Aki először érkezik Marrakeshbe, ledöbben a város színes-szagos-zajos forgatagán, letaglózza a kultúrsokk. Aki többedjére látogat ide, azt is. Kicsit az az érzése az embernek, hogy a káoszelmélet itt született: hiszen a nyüzsgő-mozgó, érthetetlen kuszaságában mégis kiválóan működik ez a város úgy, hogy a káosz a középkor óta nem nagyon haladt a szabályos formába való rendeződés felé, csak a szamarak egy részét cserélték le robogókra, autókra, pöfékelő kisteherautókra, három kerekű teherszállító, olajfüstöt okádó robogó-kisteher-árustand hibridekre. És persze maradtak a szamarak is, jól megpakolva a vidék zöldségeivel, egykedvűen ácsorogva, vagy a kidobott, fonnyadt áruban turkálva a forgalmas útkereszteződések járdaszigetén.

Észak-Afrika legnagyobb piaca

És ahogy egyre közeledünk a belváros fallal ölelt Medinája, avagy a szűk utcákkal, sikátorokkal szabdalt óváros felé, ez a kép csak fokozódik. Amikor belépünk a szukba (a belváros egészét felölelő bazár, mely Észak-Afrika legnagyobb piaca), az őrült kavargó világból európai agyunk lassan már semmit sem észlel: átadjuk magunkat a bódult kábulatnak, hagyjuk, hogy elragadjon az örvény.

Na ez az a hely, ahová még hasis sem kell ahhoz – pedig lépten nyomon árulják –, hogy az ember betépjen. A fűszerpiac – avagy a berber orvosságos piac, ahogyan ők hívják – kavargó, édeskés illata ahogyan megcsapja orrunkat, bódulatba esünk. Van itt minden: a híres berber tea kosárszámra, sárga hegyek kurkumából, sáfrányból, és piros hegyecskék az őrölt paprika-félékből. Much Mór....

Természetesen a szuk főtérhez közeli végén ott a sok régiséges, kézműves gagyik és nem gagyik, műgiccs és neociki, melyeket még Győzike is megirigyelne, hagyományos berber népviseleti darabok (természetesen Kínából), fröccsöntött műanyag szuvenírek (szintén Kínából), hiszen az összes nyugati turista a főtérre, és annak környékére látogat először, sokan meg kizárólag.

img_6413-2.jpg

Cselezd ki a német turistákat!

Marrakesh egykoron királyi városa volt Marokkónak, így sok-sok történelmi látnivalóval bír. Mindezek mellett Marokkó egy békés arab-berber ország, melyet az ISIS és egyéb fundamentalista irányzatok nem nagyon érintettek meg, így a terrorizmustól sem kell tartani az európai turistának.

És jönnek is bőven: vannak itt egoista franciák, német nyugdíjasok zokni-szandál-rövid gatya viseletben, kövér brit nénik és mégkövérebb brit csajok, meg sok spanyol, aki csak átruccan egy bevásárlós hétvégére. De őket könnyedén ki lehet cselezni, megvan a vonulási útvonal, amit a drága cuccok, és puccos boltocskák jelölnek. Na ezt kell 180 fokos fordulattal a hátunk mögött hagyni, és besétálni a lepukkantabb, de annál érdekesebb – és persze olcsóbb – helyiek látogatta részbe!  A főtérre meg majd visszatérek kicsit később, az esti órákban.

img_6423.JPG

Tehát elhagyva európai testvéreinket megcélozzuk a szuk alsó felét, ahol zajlik élet: a helyiek élete. A szűk utcát betölti a faszén füstje, és azon sülő húsok és ételek illata. Hol a fűszeres lepény (ataif) sül, hol tajinok alól gőzölög a fűszeres, párolódó hús és zöldségek illata, ott egy élő csirke kotyog egy robogó csomagtartójára kötözve, arrébb kalapokat árulnak, és az aprócska motorszerelő sufniban cseng a kalapács.

img_6424-2.jpg

Az jó undi: abból kérek

A városfal tövében végig kifőzdék sátrai sorakoznak, undorító kinézetű – tehát valószínűleg finom – kajákkal, amit a helyiek is nagy örömmel tolnak. Mi is beugrunk egy menüre: zöldséges kuszkusz, bazsalikomos bab, meg birka bendőből készült pacal, illetve a birka lábujjaiból főtt, igen undorító kinézetű, ragacsos körömpörkölt. De valóban amilyen gázul nézett ki, olyan finom volt! Much Mór....

img_6370.JPG

Természetesen kicsit arrébb a finnyás nyugatiaknak és a helyi sznoboknak itt is jutott az ominózus gyorsétteremláncból, ahol azért kólára mégis csak arab betűkkel van felírva a Coke. De persze mindezért kár lenne utazni, úgyhogy az egész világban kerülöm az ilyen helyeket, maximum a mellékhelyiségeiket preferálom. Ebéd után még egy frissen facsart narancslevelet elfogyasztunk az utcai árus kétes tisztaságú poharából (amitől természetesen semmi bajunk sem lett), majd újra magával ragad a szuk őrült forgataga.

img_6412-2.jpg

Vannak itt szőnyegboltok, amiket ne hagyjon ki semmiképp sem az ember: amikor belépünk, szőnyegboltnak tűnnek, majd egyre mélyebbre ásva magunkat egy hagyományos arab ház sok-sok szobájának útvesztőjében, feltárul egy helyi berber család hatalmas Észak-Afrika gyűjteménye tele régiségekkel, népművészeti műremekekkel, és csodálatos kincsekkel. Much Mór!

img_6379.JPG

Csiga-biga gyere ki!

És ha jön az este, akkor Jeema el Fna, azaz a főtér! Napközben tikkasztó melegben csak egy-egy kígyóbűvölő fújja a nay-t (arab fúvós hangszer), és csak a narancsléárusok kiabálnak. De este! Este megtelik emberekkel az egész tér, kis csoportokban nyomják a táncot a berber, arab és afrikai zenéket játszó együttesek körül, mindent betölt a darbuka hangja.

img_6358.JPG

Arrébb a kifőzdék standjai állnak, végtelen sorokban kínálva a helyi gasztronómia remekeit, de a legjobb a tér sarka: a főtt csiga árusok! Amit persze nem hagyhatunk ki, úgyhogy rendelünk is egyből két tálkával, a fűszeres lében úszó, fekete-fehér csíkos – a mi ligeti csigánkra hajazó – jószágokból, amiket fogpiszkálóval kell kipiszkálni csíkos házukból. Na ezt csak a helyiek eszik, meg egy jellemzően bevállalós hollandus család. A tejfelszőke gyerekek rendkívül jól szórakoznak, rajtuk meg a helyi gyerekek. Hát így zajlik az élet Jeema el Fna-n az esti órákban, ami az év minden napján, minden este újra és újra megtelik emberekkel, újra és újra megismétlődve ez a hatalmas show  és amit egyszer mindenkinek látnia kell…

img_6360.JPG

Tépnek, mint az őrültek

Marokkó még sok minden másról is híres. Például itt, a Rif-hegység völgyeiben termesztik a híres marokkói marihuánát, mely az ország GDP-ének 30%-át adja, az ország hasistermelése meg a világkereskedelem 20%-át. Vagy ott van az iszonyatos vezetési morál: állítólag a világ hatodik leginkább balesetveszélyes országa, ahol mindenki úgy dönget közlekedési eszközén – legyen az lerobbant robogó, vagy zsírúj terepjáró – mintha még mindig teveháton ülne (csak hát a tétova teve még jóindulattal sem nevezhető kapkodó, rohanó jószágnak).

És lehetne még sorolni órákig Marokkó legjeit. Much Mór....

De minket leginkább a természeti és kulturális látnivalói miatt evett a fene ebbe a változatos, hazánknál közel ötször nagyobb afrikai országba.

img_6474-2.jpg

 Amennyiben szeretnénk megérteni a káoszelméletet, vagy csak szeretnénk valami merőben mást látni az Európában megszokottól, esetleg meg szeretnénk érteni a Much Mór szlogent, ami az országot hivatott képviselni...Induljunk útnak! 

Folytatjuk a jövő héten on-line és márciusban újra offline a tett színhelyén (még lehet csatlakozni) :)

 

Mentés

Mentés

Mentés

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kalandturatarsasag.blog.hu/api/trackback/id/tr6312134691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fehérfarkas 2017.01.21. 19:21:21

Nagyon szép Marokkó, csak sajnos nagyon keveset tudok az országról itt Magyarországon. Ráadásul, amióta a Malév megszűnt, azóta még kevesebbet, mert már az utazási irodák közül is csak pár foglalkozik velük.
Pedig nemcsak szép ország, hanem sok kulturális, művészeti és történelmi kapcsolódás van Marokkó és a Nyugat között.

Itt van ez a poszt, ami Marokkó és a Nyugat kapcsolatát mutatja be nemcsak a politika és történelem oldaláról, hanem a filmek, zene, építészetéről is. Sőt a végén Casablancáról és Marrakeshről szóló nyugati zenekarok dalai is szerepelnek :)

kkbk.blog.hu/2017/01/20/casablanca_es_marokko_a_nyugat_es_az_iszlam

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2017.01.21. 19:39:23

@fehérfarkas: nem lopta a posztot véletlenül?
kkbk.blog.hu/2017/01/20/casablanca_es_marokko_a_nyugat_es_az_iszlam

nem egyezik meg valami rész még a publikálásunk előtt? vagy csak véletlen?

Klein Dávid 2017.01.27. 09:44:14

Ha csak az nem, hogy mindketten Marokkóról írtunk....
süti beállítások módosítása